Belangrijke kunstcollectie Nederland uit NRC 20 Augustus 2008

"Nederland verliest een van de belangrijkste particuliere collecties op het gebied van vroege conceptuele kunst. Het gaat om een verzameling van tweehonderdvijftig werken van vermaarde kunstenaars.

Het werk, van onder meer Jan Dibbets, Stanley Brouwn, John Baldessari, Soll Lewitt, Gilbert & George, en Allen Ruppersberg, komt uit de collectie van Adriaan van Ravesteijn en Geert van Beijeren, ooit eigenaren van avant-gardegalerie Art & Project in Amsterdam. Veel van het werk is nog nooit in het openbaar te zien geweest. De collectie is geschonken aan het Museum of Modern Art (MoMA) in New York.

Het MoMA is berucht kieskeurig in het aannemen van schenkingen. Een woordvoerder noemt de collectie van Art & Project „een van de voornaamste op het gebied van conceptuele kunst ter wereld”. De gift vult een hiaat in het museum, dat in de jaren zestig en zeventig nauwelijks conceptuele kunst verzamelde. MoMA-conservator Christophe Cherix heeft sinds 2003 nauw contact onderhouden met Van Beijeren en Van Ravesteijn. De schenking bestaat uit werken op papier, films, dia’s, foto’s, affiches, boeken, muurschilderingen, een geluidskunstwerk, een installatie en drukwerk. In de zomer van 2009 zal het MoMA een tentoonstelling wijden aan conceptuele kunst en met name aan Amsterdam als artistiek zenuwcentrum in de jaren tussen 1960 en 1976. Volgens de MoMA-woordvoerder zijn er op dit ogenblik nog geen plannen om de tentoonstelling ook in Nederland te houden.

Van Beijeren en Van Ravesteijn waren tussen 1968 en 2001 eigenaar van galerie Art & Project, die eerst in Amsterdam was gevestigd en later in het Noord-Hollandse Slootdorp. De galerie had museale allure, kocht en verkocht werk van kunstenaars die zo goed als onbekend waren maar tegenwoordig wereldberoemd zijn. Art & Project toonde ‘nieuwe’ kunst die zich meer bezighield met ideeën en hun presentatie, dan met de uitwerking van de ideeën.

De afgelopen tien jaar zijn belangrijke delen van de collectie van Art & Project in vier Nederlandse musea terechtgekomen – maar niet in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Dat museum heeft nooit contact gezocht met Art & Project over een eventueel langdurig bruikleen of een schenking. Het Stedelijk laat desgevraagd weten dat de gift aan het MoMA ‘niet had misstaan’ in zijn collectie. "

Weergaven: 13

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Het is te hopen dat die twee klootzakken, Adriaan van Ravesteijn en Geert van Beijeren, samen met hun collectie vertrekken....!

Antwoorden op discussie

HNKF heeft nu een besloten groep op Linkedin. Meld je aan!

© 2019   Gemaakt door hnkf.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden