http://www.in-tegendeel.nl

Op deze blog staat de theemuts centraal. Eerder speelde zij een rol in het kunstproject Verschijnsel Theemuts 2005. 

Mijn liefde voor de theemuts is gebleven: haar koestering, actief en ontvankelijk. Een zwijgend broedende oester, die doet door niet te doen. Gewoon aanwezig. Zij neemt haar functie in en valt samen met zichzelf. Zo wordt zij in dienst genomen.

De I Tjing

Een andere liefde is het boek der veranderingen, de I Tjing. De teksten inspireren mij in leven en werk. Het zijn die woorden die mij eraan herinneren dat alles op den duur overgaat in haar tegendeel.

Haar tegendeel

De afgelopen jaren heb ik gebruikte theemutsen verzameld. Daar stonden ze, een grote diversiteit aan zwijgende dames op de grote tafel in mijn atelier, te wachten om opgepakt te worden. Het was een bonte verzameling, die op alle mogelijke manieren een steeds grotere plek in begon te nemen. Mijn oorspronkelijke idee (het bouwen van een installatie met deze mutsen) had zijn kracht in de tijd inmiddels verloren. Een gestold beeld dat eigenlijk niet meer gemaakt hoefde te worden. Ik zat ook vast. Het werd tijd voor het tegendeel: afbreken, het mes erin, ontmantelen. Daarmee brak ik ook met het resultaat van mijn begeerte. En zo gebeurde. Niet zonder geweld en spanning. Het  proces lijkt op een wrede ontsluiting. Ik heb iedere keer weer het gevoel de theemuts enigszins te ontheiligen. Maar in de onthulling worden geleefde levens steeds zichtbaarder. Het tegendeel met haar verstilde binnenkant, raakt me iedere keer vol.

In de beelden op deze blog toon ik  in de tijd de ontmanteling van 65 theemutsen. De ontwikkelingsstadia van de mooie buitenkant naar de geleefde binnenkant: haar ‘tegendeel’.
De theemuts, associatie met de oester, wordt versterkt door een parel. Zo heb ik voor iedere theemuts een tekening gemaakt op  kleine bal. Deze heeft weer een relatie met het hexagram van de theemuts. Alle ballen in een bak, de ballenbak. In plaats van het werpen van de munten, kies je een bal.

Koestering

Wanneer alle 65 theemutsen onthuld zijn, hoop ik hen als installatie te kunnen plaatsen in verschillendeKoesterkringen.

 

Weergaven: 49

HNKF heeft nu een besloten groep op Linkedin. Meld je aan!

© 2022   Gemaakt door hnkf.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden