Eerder werd tijdens een discussie een zijtak gemaakt naar de wel of niet geachte noodzaak een boodschap te geven bij het maken van kunst. Waarom maak je kunst? Wil je iets uitdragen? Wil je iets verkopen? Vind je dat kunst een boodschap moet hebben? Heeft kunst vanzichzelf een boodschap of moet de kunstenaar deze er expliciet inleggen?

Weergaven: 423

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Als er een werk is met een boodschap en vol van symboliek is het deze wel:

Pablo Picasso's Guernica

Wat is hier dan de boodschap van? Wat heeft hij zelf eigenlijk gezegd over de boodschap in dit schilderij? Vind het gewoon vreemd dat hij voor het eerst in dit werk een politiek bewust jongetje werd terwijl ie een paar maanden eerder nog gewoon een "schilder met zn model" wilde maken voor de wereldtentoonstelling. Wij maken er de verschrikking van de oorlog van, een boegbeeld van de moderne kunst, terwijl het eerder een persoonlijk duel is in de vormen tussen Dora Maar en Marie Therese in Picasso's dictatuur en de wereld maar juichen, de verschrikking van de oorlog yeahh right.
Ach Hermanus een verkeerd uitgelegde losse flodder. Feit is gewoon dat Picasso echt niet zo veel te vertellen had, zeker sinds de jaren 20 waarneer ie langzaam aan tot een gewilde speelbal van zijn omgeving verworden was. Hij dacht een gouden kooi gevonden te hebben maar werd een slaaf van zijn gekrabbel en hij speelde het spel zonder uitzondering mee.
heeft een boodschap kunst nodig?
Het publiek wil heel graag dat kunst een boodschap heeft of dat het tenminste iets voorstelt............
Ik snap niet goed wat jullie nou allemaal zo geweldig vinden aan dat cyberty forum, het komt op mij over als een forum voor kansloze mensen zonder passie die elkaar niet alleen veren maar het liefst de hele vogel in de ass steken. (red. zat net het academie topic te lezen).
Ja wie weet inderdaad. Hoewel wat jij zegt evenmin getuigd van enige motivatie. Dat ie die ijsjes in verdediging neemt is bullshit evenals jou idee van zebra voetjes omdat het idee dat die gele klontjes als een soort eierdooiers wegsmelten op de weg juist van belang was. Er komt echter wel een remake van. Dit ziet er nog veel te afgeraffeld uit met dat blauw ertussen door en die niet rechte lijnen, en als die grisham dat niet ziet denk ik dat ik van hem ook niet veel wijzer zal worden.
Tja...... je kan zo zijn rol overnemen..... of heb je nog iets te melden ?
Nu , ik heb geen last van chagrijnigheid, is meer een mannenkwaaltje geloof ik , de goeie uitgezonderd natuurlijk, jij lijkt me ook wel een bet wetertje te worden als je het mij vraagt...oppassen hoor, voor je er erg in hebt kom je er niet meer van af.. Dááág
Wanneer we ervan uit zouden kunnen gaan dat de gedachte de energie is die materie zin geeft , vormt geeft ; kracht heeft .Dan is het wel duidelijk dat kunst op twee manieren van belang is namelijk in geestelijke zin en in materiele zin .
Onze belevings , gevoels wereld heeft de kracht van schoonheid nodig om niet in het grauwe terecht te komen .
Wanneer mensen zich bezig houden met kunst speelt er altijd nog een achterliggende visie mee .
Deze visie is zeer verschillend ; afhankelijk van o.a. ; omgeving , roots , opleiding , tijd , eigenheid , politieke situatie land waar men leeft, ontwikkelingen , mee gemaakte gebeurtenissen , beperkingen .
Doordat kunstenaars zich uitdrukken geven ze een indentiteit aan deze tijd .
Maar juist in deze tijd is de verscheidenheid en eenheid van onze wereld een feit geworden .De omgang hiermee is van groot belang .
En zal vooral gepaard gaan met geestelijke veranderingen .Onderbewuste denkprocessen die ons hebben laten overleven door al de tijd heen ; liggen nu dwars .
Kunst zit ook in deze spiraal van veranderingen .
Zo is het dan ook logisch dat kunst nu nog vaak als de observator toekijkt .What is happening .
De extreme , rand bewegingen , subculturen zijn dan ook een makelijke beslissing .Waardoor eigenheid weer 'n massa fundament moet dragen .
Het bestaans recht van het individu en zijn belevingen standpunten worden hierdoor steeds meer in het nauw gedreven .
Vaak zelfs wordt er gekozen voor ZEKER ten opzichte van de betrachter .Zo verliest de vrijheid van creeren zich in het nieuwe doel .
De experimentele factor verliest zijn kracht .De nieuwsgierigheid en ontdekkings lust neemt hierdoor af .
De zekerheid van het kunnen en het geleerde worden het vertrouwde beeld .
"n pad wat dan steeds meer gaan bewandellen .Soort ketting reactie .
Zo is het wereldbeeld dat ons duidelijk maakt dat we veranderingen te gemoet gaan .
Een aanwijzing dat kunst als zodanig ook gaat veranderen en zelfs in deze veranderingen een rol kan gaan spelen .
Dan krijg je nog wanneer er een moment van bewondering onstaat .Over springen van energie plaats vind.
We dicht bij de vraag van de zin , rede van ons zijn zitten , De Schoonheid .De grote scala in voelen , proeven , emoties is ons zijn ; niets voor niets gegeven .
Verfijning en in de breedte georienteerd zijn mogelijkheden die het leven kleur kunnen geven.
Emotie's en gevoelens geven ook een waarde aan .Financiele wereld is ook afhankelijk van emotie's .Die hebben zijn uitwerking op investeringen , aandelen en koop gedrag .
Wanneer kunst zich dan wil manifesteren zal hier ook een financiel plaatje tegenover moeten staan .Er niet ervan uitgaan dat kunstenaars zich van zelf redden .
Als laaste schakel in het systeem blijft er vaak niet of niets meer over .Wordt de afhankelijkheid aan het systeem een onderdrukking van macht in beeld .
Ook al hou ik zeer veel van alternatieve oplossingen , vindt ik het jammer dat dergelijke contempary-paleizen zich met veel moeite boven water moeten houden .
Misschien ook nog de plaatsen waar kunst nog op een kritische manier mag worden bekeken .Vreemd , eigennaardig , of niet begrepen hoeft te worden in wat men toont .
Als springplank dient om de kunstwereld in te duiken .
Ik geloof dat het imago van de Nederlandse kunstenaar minimaal is in Nederland .Hij aangezien wordt voor niksnut,mafkees,steuntrekker,progresief en niet functioneel .
Dat dit gebeurd is zeer jammer .Heeft ook te maken dat abstractie , nieuwe kunstvormen moeilijker toegankelijker zijn .Als men naar realisme of herkenning zoekt .
Maar ook zeker heeft de media hier een rol in gespeeld .
Ruimte die een kunstenaar neemt in de vrijheid van creeren kan als schokkend ,bedreigend of beledigend kunnen worden begrepen .
Vrijheid heeft ook zijn grenzen , is afhankelijk van respect voor anderen , anders , veranderingen .In grote lijnen veranderd er toch niets ; de wolken , bomen , nacht , dag , dromen, dood , de zon schijnt morgen ook nog .
Kunst heeft in vele tijden als diennaar voor de heersende macht gediend in thema , beeld en inhoud .Zelfs zo magisch , krachtig dat het een band creerde tussen mensen .Dit alleen maar omdat het door mensen hand gemaakt was .
Een wereld van verwondering , bewondering in gedrevenheid .Waar het menselijke centraal staat .Want kunst is voor ons , niet voor de dieren of bergen .
Ook al kunnen we een ode uitbrengen voor natuurkrachten , universum of goden heeft dit toch een reflextion in betekennis voor de mens .
Kunst is een begleiding in ons zijn .
Leve de verscheidenheid in eigenheid leve de kunst die zoveel zijdig is .
Of is een kunstenaar een fabrieks-product ?
alhoewel sommige fabrieksproducten een boodschap in de vorm van bijsluiter bij zich dragen.....maar helemaal mee eens werner....
leve de verscheidenheid

mijn persoonlijke voorkeur voor beleving maar ook het scheppingsproces zelf is er toch ook inhoudelijkheid in te zoeken....het herhalende waarom, met welke reden ik iets doe is voor mij persoonlijk wel van belang, het filosofisch ondervragen van het ding, de wereld en de ander en het zelf,het zoeken naar helderheid, en reflecteren naar mezelf en naar de ander. het existeren in gemoedtoestanden waaruit mn schilderwerk voortkomt als wel conceptueel werk dragen een inhoudelijke lading met zich mee, beiden op een andere wijze en duidelijk met eenzelfde doel.

maar wat is een boodschap..... het woord boodschap....is het iets wat ik als waarheid zie en het daarom uit alszijnde waarheid/

is het een perspectief op een realiteit die ik wil delen in de hoop ook een tegen reactie te verwachten/

is het een mening die ik gewoon wens neer te leggen waar dan ook, zonder er nog enig maal naar om te kijken/

naar mijn mening(deponeer)zie ik mijn heden alszijnde waarheid,maar daar ik besef dat er geen Waarheid met een grote W bestaat, moet ik bekennen dat het slechts een perspectief is op wat realiteit zou kunnen zijn, daar ik leven zie als een groei proces , een blijvend ontwikkelen en eeuwig zoeken zie ik de reflectie als een nodige eerste levensbehoefte

zoals geen waarheid met een grote W geen kunst met een grote K.....maar als mens heb ik wél een persoonlijke voorkeur met een grote V, in wezen zijn wij slechts gedachten!!

Antwoorden op discussie

HNKF heeft nu een besloten groep op Linkedin. Meld je aan!

© 2024   Gemaakt door hnkf.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden