Faruk Tasholli: Piktori Shefqet Avdush Emini pushton botën

Oct 22, 2013

PIKTORI NGA KOSOVA PUSHTON QENDRA BOTËRORE TË ARTIT

Nga: Faruk Tasholli


Vetëm për pak muaj, piktori kosovar Shefqet Avdush Emini, me artin e tij, merr pjesë në tri qendra botërore të artit, pa llogaritur pjesën tjetër të ekspozitave të mëparshme.

Piktori kosovar me qëndrim në Holandë, Shefqet Avdush Emini, tashmë është bërë një krijues lëvizëz nëpër botë, qoftë me pjesëmarrje në ekspozita të rëndësishmë, qoftë me pjesëmarrje në juri profsionale apo edhe në qëndrime krijuese. Këtë funverë, ai ishte pjesëmarrës i simpoziumit
tradicional të pikturës në Penza të Rusisë, ku nga 400 artistë konkurentë të 23 shtetevë, u pranuan 73 prej tyre. Pas kthimit
nga ky simpozium i rëndësishëm ku marrin pjesë edhe strukturat e ndryshme politik e shtetërore, piktori ynë Shefqet Avdush Emini na deklaroi:
Une jam i ndarë shumë i kënaqur me organizimin ,kushtet e qëndrimit ,pritjen e tjera… Kam qene shum i lumtur, sepse puna ime artistike është vleërsuar shumë nga të gjithë. Respekti ka qenë vërtet në nivel të lartë… Kam pasur fatin që jam takuar me shumë artistë të mëdhenj dhe relacioni shoqëror e kulturor ka qenë shumë i miër në mes nesh. Kam krijuar një urë të re me shumë vende të tjera të botës dhe me artistë shumë të rëndësishëm e me struktura të ndryshme krijuese. Punën të cilën e kemi krijuar, ajo do të mbetet në koleksionin e simpoziumit e nuk proferohet të bëhet biznis me të ! Unë vertet jam ndarë shumë i kënaqur në përgjithësi dhe do ë isha i lumtur po qe se me ftojnë prapë. Pas perfundimit të këtij simpoziumi në jemi në kontakt të përhershëm me shumë artistë të vendeve të ndryshme të botës.Pas përfundimit të simpoziumit të Rusisë, kam vazhduar direkt fluturimin në Sarajevë, në Bosnje, në një simpozium tjetër. Aty jam takuar me disa shokë të tjerë ku jam njohur në simpoziumet e tjera nëpër botë, por edhe aty kam krijuar shokë të tjerë. Për disa ditë kemi vizituar pjesë të ndryshme të Bosnjes. Po ashtu, sipas programit, kemi pikturuar dhe në fund, piktura e ime dhe e tre piktorëve të tjerë nga Turqia mbetën për ’’ Muzeun e Alija Izetbegoviqit’’. Ky ishte një satisfaksion për mua, që puna ime, te mbetet edhe në atë muze të rëndësishëm në Bosnje.
Tani pritet të marr pjesë sërish në nëntor në festivalin e pikturës në Egjipt, ku kam marrë thirrje para një kohë të gjatë. Jam shumë i sigurtë qe edhe këtu do të ndahem shumë i kënaqur si herat e tjera… Egjipti tani më është bërë si shtëpi e dyteë. Edhe këtu si në shumë vende të botës kam krijuar një rreth të gjerë të shoqërisë, dhe kujtimet e mia përherë janë shumë të mira.

Symposium in Penza,Russia 2013

Museum ''Alija Izetbegovoc'' Sarajeo, Bosnija

PSE ANTITALENTET BEJN VJEDHE NE KRIMTARIN PROFESIONALE... DHE EMITOJN KOLEGET E VET NE SHPREHJE TE NDYSHME ?

PSE ANTITALENTET BEJN VJEDHE NE KRIMTARIN PROFESIONALE... DHE EMITOJN KOLEGET E VET NE SHPREHJE TE NDYSHME ?

PERGJEGJEJA ESHTE E KJART : ATYRE JU MUNGON TALENIT DHE NERVI KSIJUES !!!

KESHTU QE NUK JAN NE VETEDIJE SE OPINJONI E SHEF REALITETIN DHE ATA KNAQEN ME TE DUKE MENDUAR SE PO BEJN DIQKA TE VLEFSHME, DUKE E TRADHTUAR VETEVETEN. TANI MEDIAT ELEKTRONIKE NA MESOJNE PER VLERAT E VERTETA DHE ANTIVLERAT ! NE MESOHEMI SE SI NJERZET  PROFESIONAE E  TRATHETOJN VETEN AQ THJESHTE DHE ASPAK NUK TURPROHEN... POR MENDOJNE SE MUNDE TE JU HUTHIN PLUHUR NE SY TE GJTH ARTEDASHESVE.))

NE HISTORI NE KEMI KRIJUES DHE KOPJUES !!!

VLERA DHE ANTI VLERA !

TE GJITH E DINE SE VLERE ESHTE AJO QE VET E KRIJON DHE ESHTE UNIKE.

NDRESA ANTIVLERE ESHTE AJO KUR PEPIQESH TE KRIJOSH ME SHPREHJEN E TJETRIT AUTOR !

PO E MARRIM SI SHEMULL MONA LIZA:  U KOPJUA SHUM HERE NGA SHUM ARTIST DHE E PIKTURUAN ORIGJINAL NGA KOPJUESIT E NDRYSHEM. POR ORIGJINALE MBETI VETEM TE AUTORI I VERTET LEONARDO DA VINCI , I CILI KRIJOI VEPREN ME VET IDEN SHPREHJEN DHE EMOCIONET E TIJA ... KURSE TE TJERA PUNIMET E ARTISTEVE TE TJERE QE KOPJUAN ATE MBETEN TE PA VLERA. NDERSA TANI NE BOTEN MODERRNE NE QE JETOJME, NJE NUMER I ARTISTEVE VJEDHIN SHPREHEN E KRIJUESVE  TE TJERE DUKE U PERPIQUR QE TA PERVETSOJNE SI SHPREHE DHE KRIMTARI PERSONALE...))  KJO ESHTE NJE ANIMALI ! PO PRE FAT TE MIRE QE TANI ASGJE NUK MBETET ENIGME PO SHIFET  GJITHQKA NE  MEDIAT E HAPURA ELEKTRONIKE. SIQ ATA MENDOJNE PERMES MEDIAVE ELEKTRONIKE QKA TE SHOFIN MUND TE VJEDHIN E TE AFIRMOHEN ME MASHTRIME... PO TE GJITHA MASHTRIMET DO TE JU KUSHTOJNE VET ATYRE NE TE ARDHMEN !!!))

 

TE TREGOSH AFTESI NUK DO TE THOT SE EDHE UNE MUNDEM TA BEJ TE NJETEN VEPER EDHE ME MIRE... JO JO GABIM.

 

TE TREGOSH AFTESI ESHTE QE TE PUNOSH ME VET IDENE E TE KRIJOSH DIQKA TE VEQANT ME SHPREHJEN DHE EMOCIONET PERSONALE. ATEHER KRIJON VEQANTINE NE STIL DHE PREZENTOHET NENSHKRIMI I NJE ARTISTI UNIKE !!!

 

SHEFQET AVDUSH EMINI

HOLAND

INTERNATIONAL,DAVIDOVC ARTIST: SHEFQET AVDUSH EMINI MY PAINTINGS

Shefqet Avdush Emini In 2011 Embassy of Kosovo in Den Hague. It was an innovating challenge for the embassy in Den Hague to promote Kosovo’ identity as newest country in Europe.

 
 
Amsterdam, November 2011, Ina Eskes MA of Art history
Shefqet Avdush Emini

Shefqet Avdush Emini, an international recognized artist, is born in Davidovc in Kosovo on 2 June 1957. He studied Visual Arts as a young man at the Art Academy in Pristina (Kosovo) and worked, after finishing his education, as an artist and art teacher in several towns in Kosovo. Since two decennia, when war broke out in Kosovo, Shefqet Avdush Emini is living in the Netherlands, together with his family. As an artist and art teacher he is able to live and work all over the world, though he always will be connected with his roots to Kosovo. In several works of his hand you will be able to discover these roots and his mixed feelings of living abroad. Shefqet Avdush Emini is an academically educated artist who developed his own style, his own ‘signature’, which made him famous. The list of exhibitions of his artworks in museums and art galleries worldwide is long. Besides, he is regular invited to join art symposia where local and international artist do come together to create art and get inspired. Shefqet is also connected to the Filarski Academy, a private Academy in The Netherlands founded by the artist Marian Filarski, as a teacher for master classes in painting.
 
 
In 2011 Shefqet Avdush Eminihas been asked to present his artworks (paintings and sculptures) in two separate solo-exhibitions in the Netherlands, the first one took place in Amsterdam, the second one in Den Hague. These two exhibitions will be presented in this review.
  
Exhibition paintings and sculptures at gallery Diversity & Art, Amsterdam
2 September 2011- 1 October 2011
Gallery Diversity & Art, an intimate gallery located in the old heart of Amsterdam, is founded by Liesbeth Schreve-Brinkman, after a meeting with AIDA the Netherlands, an organization which does advise artists after they did leave or escape their countries for reasons like war, politic, or censure. Diversity & Art gives these artists an exhibition platform. The selection of artists takes place in cooperating with AIDA the Netherlands. Diversity & Art gives excess to all kind of genres of artists with their own cultural background. The mission of Art & Diversity is to show and share these artworks to public, to increase our idea of art in cultural diversity. From the 2ndof September till the 1ste of October paintings and sculptures made of baked bronze varnish clay of Shefqet Avdush Emini have been presented for public. This exhibition was officially opened by René Mendel, director of Interact; a Film Production Company for television and multimedia. As a filmmaker of a television program of ‘portraits’ of artists René Mendel pointed out the influence of the public opinion by media, and how appreciation for artists can be achieved. Art itself can influence a person as well of course, at several levels. Diversity & Art wants to make visual, mental and social contact possible between artist, art and public, to achieve a better intercultural understanding of art. Shefqet’ artwork is about people. You can ask yourself for example: who are these people? Are they friends, family, anomies, or memories of people of the past, of Kosovo? And what is going on in their minds?
  
Photo: opening exhibition Diversity & Art, Amsterdam, September 2011.
 
Solo-exhibition in the Atrium of the city hall of Den Hague,
organized by the embassy of Kosovo in Den Hague
 
Photo: opening exhibition in the Atrium, city hall of Den Hague, November 2011. On the right hand side: Shefqet Avdush Emini, in the middle: Mr. Ehsan, manager international sales Ikea the Netherlands, on the left hand side: Shefqet’daughter.
  
Photo: opening exhibition in the Atrium, city hall Den Hague, November 2011.
 
His ArtShefqet Avdush Emini is an all-round artist who creates baked bronze varnish clay sculptures, drawings and last but not least paintings. In both exhibitions there have been presented several paintings of his hand. Having a look at these paintings means to make a mental journey on many levels. His style of painting, the compositions he makes, the way he is using colors in combination with his compositions, the way is using paint itself as a material (oil on canvas, acryl on canvas), and the stories he want to tell. His painted portraits and figures do often not have titles, which mean that Shefqet gives you a change to make up your own thoughts and feelings. It also gives you an opportunity to travel away in time or place. Sometimes his work might remind you to one of the famous girls of the Dutch master Vermeer, to Mozart, to people in pain, or grieve, people coming from Kosovo, coming from wherever? All kind of moods do come along your eyes and thoughts. His paintings are multi-interpretable. Like they want to tell you something about the past and the present. Besides this you can notice Shefqet’ energy while painting, using his paintbrush as a medium for his own inner world. He is a painter with flair, which can be interpreted as (abstract) expressionism, and gives in combination with his classical touch a very interesting and lively result. You can also notice Shefqet’ knowledge of the Dutch masters like Rembrandt, Vermeer, Van Gogh and the Cobra group, like Corneille for example. In Shefqet ’art is a colorful world of people, roots, moods, tradition, and life coming together.
Untitled: oil on canvas, 40 x 50. 2007
 
Untitled: oil on canvas, 54 x 54. 2010
 
 
Acryl on canvas: 100 x 150. 2011
  

Weergaven: 437

HNKF heeft nu een besloten groep op Linkedin. Meld je aan!

© 2023   Gemaakt door hnkf.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden