Kunst en bedrijfsleven is een hot item. Zeker met de kredrietcrisis. Mensen zoeken naar nieuwe investeringsmogelijkheden en kunst is een stabiele factor. Door de Wwik heeft de overheid een startsein gegeven dat kunst op de markt thuishoort. Hoe denken mijn collega's hierover?

Weergaven: 66

Bijlagen:

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

vraag me af WAAR de overheid een startsein gegeven zou hebben...? Als kunst een investeringsmogelijkheid wordt waarbij naar rendement gekeken wordt gaat er bij mij een stanleymes door mijn doeken....!
Daar jij je afvraagt wat je 'collega's' ervan vinden zou ik wel eens willen weten wat JEZELF ervan denkt??
De overheid heeft het startsein gegeven door de Wwik-wet. Met de wet is de markt in werking gegaan, terwijl er geen markt was. Het FNV begint nu zich hard te maken voor hang en stageld voor de kunstenaar. Ze beginnen daar zelf mee en hopen dat de bedrijven daarin mee gaan. Kortom vanuit de overheid wil men de status en de positie van de kunstenaar veranderen. Dit is ook erg terug te herkennen in Plasterk. Die heeft ook al zo'n Wwik brein. Dus Wally koop alvast maar een stanley mes of denk mee hoe jij als kunstenaar de positie wilt zien verbeteren. Trouwens als het een investering is van een bedrijf dan wordt het pas rendabel als jij al jaren onder de zoden ligt. Waar zou je je druk om maken? En waar leef jij van als kunstenaar?
De markt is wel EEN methode te vertalen hoe sucesvol je bent als kunstenaar maar zeker niet DE. Van Gogh verkocht bijna niks!
Misschien is de markt wel een methode hoe succesvol je bent je kunst te verkopen maar zegt minder over de kwaliteit van je kunst zelf alhoewel het wel met elkaar in verband staat lijkt me. Hoe deze relatie er uit ziet weet ik niet. Moeilijk! Ook "troep" verkoopt zoals een omgekeerde WC Urinoir...........

Overigens is kunst al sinds jaren een investerings mogelijkheid in goede en slechte tijden.....
maar waarom daar het FNV bijgehaald dient, (kijk naar Kok, eerst op de barricaden, daarna zijn zakken zo vol stoppend dat er geen plaats meer is voor zijn eigen zak, en nu weer een meneer de Waal, eerst voorschreeuwerd in de vakbond, nu (voor € 100.000,- per jaar) commissaris bij ING. Wedden dat we daar Bos ook nog eens terugvinden...??
Als kunstenaar moet je van Gogh als voorbeeld niet vergeten. Zijn autonome leven was armoede, passie en talent. Pas na zijn dood is de Nederlandse cultuur zich gaan verrijken met en door zijn werk. Het lijden en de armoede is hierdoor verheerlijkt en dat werkt nog steeds door. Veel te veel kunstenaars leven in armoede of net onder de armoedegrens.Ik vraag mij af of de markt wel een methode is hoe succesvol je bent in je kunst verkopen en de kwaliteit. Ik was in de Ahoy. Wat mij opviel is het gebruik maken van de markt door de kunstenaar zelf. Thema's die terug te vinden zijn binnen de samenleving. Wat er speelt in de samenleving levert altijd een markt op. Werk in oplages. Afbeeldingen op canvas printen etc. etc. Zo'n kunstbeurs speelt handig in op het gebrek aan autonome bedrijfsvoering. Er is een waarborgfonds Moderne Kunst; de beeldend kunstenaar als aandeelhouder.
Volgens mij komen ze hier op omdat ze weten dat kunst belangrijk is en dat de kunstenaar vaak zijn eigen producten of te belangrijk vindt of niet belangrijk genoeg.
In ieder geval is de beurs een markt waar de presentatie de kwaliteit door chaotische presentatie laat verdwijnen. De kunstenaars betaalt zich weer scheel en investeert weer eens, maar werkelijk een oog hebben voor de kunstenaar kan ik door het management van de beurs niet ontdekken. Ik ken het van beiden kanten; gisteren voor het eerst als bezoeker daar rondgehuppeld en terugblikkend naar de keren dat ik daar zelf heb gestaan. Je leert er altijd van.

Toch is wat het FNV wil het betalen van hanggeld een goede stap in de goede richting. Of vinden jullie van niet?
http://www.kunstweek.nl/wetenswaardigheden.asp
Een collega tipte mij over deze site en dit geef ik door
Hi Mat,

Leuke inbreng.
Ik maak er uit op dat jij vindt dat er geen veranderingen plaatsvinden.

De stroom van de rivier
golven
water beukt tegen de dam
helaas
de dam is sterker.
Het water
borrelt ondergronds
de waternimfen dansen
Tijd
de richting verandert
Geruisloos
Stil
De oever laat zich kietelen
De dijen van de waterkant
wijken uiteen
De stroom vindt zijn weg
opnieuw

De schepping
vormt
een nieuw aangezicht.


Als kunstenaar ben ik in de eerste en laatste plaats mens.
In het midden de kunstenaar.

Wat ik ter berde heb gebracht is meer dan de WwIK, maar dit was een bijzonder aangenaam uitstapje.
ik word langzaam psychotisch van de tweespalt geld te verdienen (ergens van te leven) en aan mijn eigen werk toe te komen.
maar afhankelijk zijn van een overheidsinstelling? brrrr.

hanggeld lijkt me echter, zolang het niet weer bedoeld is als iets dat de kunstenaar zelf moet bijdragen, een prima regeling!
ben voor.

was en ben ook erg blij met het initiatief 'zonder kunstenaars geen kunst'.

hier in Leiden gaat de stad overigens alle panden opnieuw taxeren om ze dan meer met de markt in overeenkomst te verhuren of waar het rendabeler is te 'verpatsen'. diverse atelier-huurders hebben hierover een brief ontvangen, en het zal betekenen dat ze 'tussen nu en 2010 naar een markt-conforme huur zullen gaan'. voor velen betekent dit dat ze het atelier niet aan kunnen houden, of dat ze hun kostbare en al overbezette tijd moeten besteden aan zoeken naar extra inkomstenbronnen. het is een somber scenario, en onderling wordt er nu druk overlegd hoe de consequenties op de 'de agenda' te zetten.
niet onbelangrijk: Leiden zegt dit in opdracht te doen van de landelijke overheid, het zou om beleid gaan dat in alle Nederlandse gemeenten speelt. raakt het jullie ook al???

en het raakt natuurlijk sportverenigingen, muziekverenigingen en dergelijke sociaal-cultureel belangrijke organisatievormen.

lang leve het cultuurbeleid in nederland! (zijn hier niet van die nare groen smileys in voorraad?)
afhankelijk zijn van een overheidsinstelling? brrrr.
En toch is er een afhankelijk wat betreft betaalbare ateliers. In Haarlem worden alle ateliers in kaart gebracht en ze worden allemaal verkocht. Ik geloof aan de ateliercommissie. Er zit een nadeel aan en dat is dat deze commissie de ateliers met winst kunnen verkopen. Er is ons wel toegezegd dat de prijzen hetzelfde blijven.
zonder kunstenaarsgeenkunst doet belangrijk werk en hoe meer steun hoe meer macht.

Het wordt mij langzamerhand duidelijk dat alles wat met cultuur te maken heeft de vrije markt wordt ingegooid.De overheid baalt van het cultuur overschot. Zo begrijp ik het.

Antwoorden op discussie

HNKF heeft nu een besloten groep op Linkedin. Meld je aan!

© 2024   Gemaakt door hnkf.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden