Eerder werd tijdens een discussie een zijtak gemaakt naar de wel of niet geachte noodzaak een boodschap te geven bij het maken van kunst. Waarom maak je kunst? Wil je iets uitdragen? Wil je iets verkopen? Vind je dat kunst een boodschap moet hebben? Heeft kunst vanzichzelf een boodschap of moet de kunstenaar deze er expliciet inleggen?
beeldende kunst zonder beeld, spreekt wel tot de verbeelding....is het aanzetten van denken, mensen aanzetten tot het bedenken van eigen beelden( conceptueel gezien) niet ook een vorm van beeldende kunst?
daarbij "moeten" is idd geen drijfveer tot welke beweging dan ook die in buurt van beeldende kunst komt
Permalink Antwoord van Aron op 19 Augustus 2008 op 4.02
De waarheid is inderdaad universieel want dat is de waarheid zoals die is en we waarschijnlijk met de beste wil nooit zullen kunnen doorgronden.
Veel belangrijker en relevanter is de individuele waarheid. De waarheid is mijn inziens alleen het geen dat ik ervaar als zijnde waar of dat jij ervaart als zijnde waar voor jezelf. Dat de waarheid die door de wetenschap gepredikt wordt in sommige culturen meer algemene erkenning krijgt wil zeker niks zeggen dat deze meer waar is dan de waarheid die door godsdienstigen gepredict worden, of door boedisten of door medicijnmannen in Africa.
zoiets als realiteit bestaat naar mijn mening niet, desondanks heb ik een individuele denkwijze over kunst ( die hoe dan ook geen waarheid is, slecht m'n visie)
naar mijn mening/voorkeur is Kunst een combinatie waar inhoudelijkheid en beeldende kwaliteit in de juiste verhouding zijn gedoseert....
naar mijn idee is kunst géén esthetiek,design,bezigheidstherapie,het is niet leuk mooi of voor boven de bank
naar mijn idee heeft kunst een lijn, een inhoudelijke lijn, een zoektocht die ergens heen wil. Heeft het een functie, varieerend van te benoemen drijfveer van de kunstenaar tot maatschappelijk belang.
kunst mag ogen openen, mag denkwijzen uiten, mag vernieuwend zijn, mag aanzetten tot reactie,mag weergeven een perspectief op realiteit of tijdsbeeld en is altijd een spanningsveld welke je net als universele waarheid niet hoeft of zelfs kan doorgronden....het is voelbaar, en misschien is de magie, het niet te deffinieren wel het onderdeel dat een werk maakt tot kunst, de te voelen maar niet altijd duidelijk te verklaren lading, althans daar ligt mijn voorkeur, maar kunst blijft altijd een combinatie