REMZI LIMANI:

ARTISTI ME VLERA TË DËSHMUARA KRIJUESE

E Enjte, 02.12.2010, 10:58 PM |

Nga:  Remzi Limani

Krijuesi ynë respektiv, Shefqet Emini, i cili tashmë vepron dhe jeton në Holandë - nuk është artist i rastit, por, në fakt, ai është një prej artistëve të kultivuar dhe i formuar si duhet, ngase, rrugëtimi i tij drejt botës së artit të vërtetë ishte një udhëtim studioz, i ngritur mbi themelet e mirëfillta dhe bazat e shëndosha për të krijuar një art të pranueshëm dhe të arrirë në të gjitha pikëpamjet… 

InternationalDavidovc Artist Shefqet Avdush Emini

Jo rastësisht, Shefqet Eminin e njoha viteve të tetëdhjeta, atëbotë kur ishte student i Akademisë së Arteve në Universitetin e Prishtinës. Që nga ajo kohë, krijuesi ynë, Emini, nga dashuria për të bukurën, me xhelozi prej artisti, ishte i pasionuar në fushën e pikturës, saktësisht në portretin figurativ; duke e fokusuar atë në plan të parë. Pra, formulimet figurative - studioze ndër më të ndryshmet në shumë fusha të arteve figurative deri te skulptura e në veçanti të portretit artistik, Shefqeti bëri shumë hapa për të arrutur aty ku eshtë sot.

Në fillim të karrierës së tij, ai e kultivonte portretin tradicional, ku vlerat artistike dhe figurative  ishin në suazat dhe normat akademike. Mirëpo, krijuesi në fjalë, me punën e tij studioze dhe të pandërprerë - sikur donte të kalonte nëpër të gjitha fazat për të arritur deri tek mjeshtëria dhe përsosuria artistike në profesionin e tij. Në formulimet e tija paraprake në fushën e portretit, në telajo kryesisht dominonin imazhet e  modeleve të përzgjedhura, të cilat në sfondin i pikturës inkorporoheshin me një prapavi të rëndomt… Në këtë kontekst, z. Emini, filloi të hulumtoj dhe materializoj edhe hapësirën e një tërësie figurative duke e begatuar sfondin e portreteve me gamën e të mbylltës së bashku me dritëhijet e shprehura me të cilat vepra e tij natyrshëm mori edhe një dimension duke u veshur me të duhurën artistike dhe vlerat e një qasjeje figurative Rembrantiane.

 

Pra, krijuesi ynë respektiv, Shefqet Emini, i cili tashmë vepron dhe jeton në Holandë - nuk është artist i rastit, por, në fakt, ai është një prej artistëve të kultivuar dhe i formuar si duhet, ngase, rrugëtimi i tij drejt botës së artit të vërtetë ishte një udhëtim studioz, i ngritur mbi themelet e mirëfillta dhe bazat e shëndosha për të krijuar një art të pranueshëm dhe të arrirë në të gjitha pikëpamjet… Pra, faza e tashme e krijimtarisë së tij, pa asnjë dyshim, me të drejtë mund të quhet krijimtari artistikisht e pjekur dhe e kultivuar si duhet. Portretet të cilët tani Shefqeti i krijon me pasion dhe mjeshtëri prej artisti, bëjnë pjesë në kultivimin dhe paraqitjen e imazheve nga të gjitha shtresat shoqërore, gjinishë dhe moshave të ndryshme. Nga këto shtjellime dhe studime figurative, ai nxjerrë në pah momentin psikologjik dhe social të njeriut dhe kohës së tij - si element kryesor dhe i rëndësishëm për të zbuluar dhe prekur shpirtin e individit të paraqitur në veprat e tij. Tani, qasja e formulimeve artistike dhe të shprehurit figurativ në veprat e Shefqetit, në vetvete ngërthejnë frymën ekspresive, të një guximi dhe fuqie krijuese e cila na dëshmon dorën e sigurtë prej një artistiti të merituar.

Koloriti i begatë, me nuancat e ndezura që nga e kuqja, e kaltra, e verdha, okeri por edhe e zeza dhe paleta e përpunuar e toneve të ngrohta, veprën e artistit e fuqizojnë dhe estetikisht e bëjnë të kapshme për mendjen dhe syrin e çdo individi. Së këndejmi, Shefqet Emini, me të njejtën frymë i qaset edhe peizaxhit dhe vizatimit ekspresiv duke e  dëshmuar kontinuitetin e një gjuhe dhe shprehje figurate të një arti modern. Ai dhe vepra e tij në ekspozitat kolektive si dhe ato personale u prezantuan në shumë galeri të njohura gjithandej botës së qytetëruar. Ai ekspozoi në: Suedi, Danimarkë, Austri, Norvegji, Gjermani, Itali, Angli, Spanjë, Portugali, Egjipt, Kinë, Turqi, Francë, Belgjikë, Rumani, Maqedoni, Kroaci, Bosnje, Kosovë dhe Shqipëri. Dhe, më në fund, duhet të themi se Shefqet Emini, tashmë është një artist i cili posedon dhe flet me gjuhën e tij figurative të një fryme ndryshe nga të tjerët dhe nga e kaluara e tij dhe koha kur u njohëm me të.

Biografia: Shefqet Avdush Emini (1957), i lindur në Davidovc të Kosovës. Shkollën Fillore dhe atë të mesmen i mbaroi në vendlindje. Më pastaj u diplomua në Akademinë e Arteve (Dega e pikturës) në Universitetin e Prishtinës. Pas mbarimit të studimeve, fillimisht punoi si arsimtar i artit figurativ në shkollën e mesme të qytezës, Shtime dhe në shkollën e mesme të qytetit Ferizaj. Tani, mbi dhjetë vite jeton dhe vepron në Holandë, duke u marrë aktivisht me artet figurative si artist i dëshmuar dhe i pranuar nga komuniteti artistikdhe publiku i gjërë i shtetit të Holandës. Gjatë qëndrimit të tij në shtetin e luleve, ai pati një numër të konsiderueshëm të ekspozitave personale si dhe ato kolektive në shumë shtete dhe galeri të njohura botërore. Po ashtu, për punën e tij krijuese. Shefqeti u shpërblye me çmime dhe mirënjohje nga asociacione të ndrushme kulturore dhe artistike nga vende të ndryshme.

 

Shefqet Emini, është anëtarë i disa galerive, fondacioneve dhe asociacioneve artistike siç janë:

- Permanent collection of the Gallery Tetovo, Macedonia 2010
- Permanent collection of the Gallery Aiud, Romania 2010
- Permanent collection of the Museum Tepecik,turkey 2010
- Aperon Art Plus Gallery, Istanbul 2010
- Gallery Tornby Denmark2010;
- RKD as from2003;
- Foundation Symbiose Sittard as from 2003;
- Foundation art centre keeps out 2003;
- Aida as from 1994
- Stichting Kunstcentrum Weert as from 2003;
- Permanent collection of the National Gallery of art in Tirana 1999
- Artist figurative association of the Kosovo as from1989;
- President of the foundation ‘Zef Kolombi ‘ Ferizaj Kosovo as from 1988-1992
- Member of foundation art centre ‘ Zef Kolombi ‘ Ferizaj Kosovo as from 1982;

Piktura e cila mbeti ne koleksionin permanent te Museut Modern ne Estremoz,Portugal

PIKTORI SHEFQET AVDUSH EMINI PUSHTON MUZETË BOTËRORË TË ARTIT

Faruk Tasholli   10/08/2014 

Gazetarit Rus I Thash: Une jam shqiptar nga Kosova dhe dua te dihet origjina ime. Piktori nga Kosova, Shefqet Avdush Emini, i mërguar prej shumë vitesh në Holandë, ka kohë që me krijimtarinë e tij artistike po paraqitet me sukses në shumë vende të botës.Ai sa kthehet nga një simpozium krijues, e thërrasin në tjetrin, gjithnjë duke zgjeruar punën e vet në fushën e pikturës nëpër botë. Kësaj radhe, artisti ynë i suksesshëm,sjell mbresat e tij në disa nga simpoziumet krijuese që i pati gjatë këtij vit

Simpoziumi në Penza, Russi 15 maj 2014

Piktura e punuar gjatë simpoziumit internacional në Penza,Russi në vitin 2014 Në këtë vit konkuruan 700 artistë nga anët e ndryshme të botës, ku u pranuan diku 65 për pikturë. Projekti ka qenë i paraparë të plotësohet brenda tri jave, po edhe pse unë shkova pesë ditë vonesë ,me arsyen e agjendës sime të stërngarkuar,nuk më mungoi koha, sepse për tri ditë unë e mbarova projektin që ka qenë i paraparë për tri javë dhe me nje cilësi shumë të lartë! Të gjthë kanë qenë të befasuar, si një vit më parë që ndodhi e njëjta gjë. Niveli i punës sime është vlerësuar shumë lart prej të gjitha shtresave, ku nga çdo anë kam marrë shumë fjalë të mira . Vetë organizatorët m’u kanë drejtuar me fjalën se ti je një gjenial, fantastik. Kështu disa kolegë të profesionit, prapa shpinës, janë ankuar si është e mundur që Shefqeti, për tri ditë ta përfundojë projektin, e tani ai rrin si turist.Organizatorët u janë përgjegjur: po të gjithë nuk mund të jenë Shefqet, sepse ai ka prëvojë shumë të madhe dhe është një artist i madh e fantastik. Këto fjalë m’i ka tregue njëri nga organizatorët.Natyrisht se unë kam qenë shumë i kënaqur.Në këtë simpozium, si edhe në të tjerët, kam krijuar një rreth të mirë dhe kam kaluar shumë mirë. Nga shumica e artistëve kam pasur respekt shumë te madh. Po ashtu, organizatorët më kanë çmuar shumë dhe, kanë treguar respekt të veçantë ndaj meje, deri sa nuk e shpalpva para pikturave flamurin tim kombëtar, kuq e zi. Mbasandej, filluan të zbehen raportet me organizatorët. Ata më vonë u iknin kontakteve me mua, por punes sime jo dhe, atë e donoin dhe e çmonin. Po kjo mua me bëri të vazhdoj edhe më tutje.Mbas një dite erdhi Televizoni i atij qyteti që të bëjë intervistë me mua. Para se të jepej intervista drejtpërdrejt në televizion, gazetarit i thashë se unë jam shqipare nga Kosova dhe, dëshiroj që të dihet origjina ime ,por jam shtetas i Holandës dhe më duhet ta prezentoj Holandën. Pasi kjo ndodhi, prapë ata filluan të zemërohen, por une nuk kish dert, sepse ia arrita qellimit tim. Më në fund, u thashë se kjo do të mbetet hera e fundit që prezentohem këtu.Unë punën time e pëfundova, prezentova artin e kulturën time dhe kaq. Mua nuk më duhet më shumë. Kështu, ata mbetën jo të kënaqur, sepse gjithsesi mua më humbën, por edhe punën time nuk munde ta kenë më aty .Ajo që ka mbetur aty, ruhet në muzen e tyre, normalisht bashkë me emrin tim, që prapa ka mburrjen time se çdohereë e çdokund mbetem shqiptar. Nga expozita ne Penza, Rusi 2014 Punimi I punuar vitin e kaluar.

Nga expozita ne Penza, Rusi 2014 Punimi i punuar vitin 2013

Simpoziumi ne Saguenay, Canada 2014

TI JE NJË ARTIST I KRISUR 

Foto nga vendi i punes, ku dhe ketu behet hapja e ekspozites ne

Simpoziumi ne Saguenay, Canada 2014

Simpoziumi ne Saguenay, Canada 18 qershor 2014

Simpoziumi Internacional Saguenay, Canada 18 qershor 2014 Foto nga ekspozitea ne Saguenay, Canada 2014 Ky simpozium ka qenë shumë I organizuar . Ne kemi prezentuar katër artistë internacionalë, Holandë, Iran , Maroko dhe Çeki. Pritja nga vendasit ka qenë mjaft e mirë, e po ashtu edhe kontaktet kanë qenë shumë të mira.Kuptohet si në çdo simpozium tjetër, rrjeti zgjerohet me shokë.Me fillimin e demostrimit te punës sime, unë kam krijuar një rreth të gjerë të simpatizantëve dhe zgjerimin e shoqërisë në ato vende. Vërtet edhe këtu puna e ime është vlerësuar shumë lart.Aty kam dëgjuar shumë e shumë fjalë të mira jashtë prezencës , e po ashtu në prezencën time, që nganjëherë ndihesha ngusht prej perkrahjes, respektit dhe vlerësimit të madh, si nga kolegët, ashtu edhe nga vizitorët.Kam pasur rastin disa herë që shumë njerëz të panjohur më kanë kërkuar në restorant vetëm të takohen me mua.Pas një dite erdhi një artist diku i moshës 70-75 vjeçare, i cili më kishte kërkuar përmesorganizatorit..Organizatori erdhi ne restorant dhe më tha se po të kërkon një artist i yni që është emër i madh tek ne.Unë shkova dhe u takove me të. Qysh në fjalët e para më tha se unë ndihem krenar që të kam afer. Unë vështrova punën tuaj jashtë prezences dhe mund të them se ti je një artist shumë i madh, edhe pse unë kam dëgjuar shumë për ty brenda këtyre ditëve që ju prezentoni tek ne me pikturat tuaja. Kam ardhur special për ty të të shoh dhe të ta njoh punën prej së afërmi.Ti e din se unë nuk marr pjesë në këtë simpozium, por kam kënaqësinë e madhe që të takova dhe të njoha ty nga afër. Jashtë pranisë sime i kishte thënë organizatorit se ardhja e këtij artisti të madh nga Holand ua ka ngritur nivelin e simpoziumit.Kështu më tha vetë organizatori dhe buzëqeshi me një kënaqësi.Po ashtu kishte ardhur një koleksionist i artit dhe kishte pyetur kush është ky artist? Ata i kishin treguar se është nga Holanda.Pas pak miutash unë mberrita te vendi im i punës dhe ai m‘u drejtua: a mund të të pyes diqka? Ju pergjegja me „po“ natyrisht. A ka mundësi ta shoh këtë punimin tënd të madh që është i shtrirë nën tavolinë? E nxora punimin dhe ia tregova. Ai e shikoi pothuaj pesë minuta dhe më tha ti je një artist i krisur. Unë iu pergjegja nuk po të kuptoj, si po mendon, ndërsa ai buzëqeshi dhe tha ti je një artist i krisur, por shumë, shumë i madh që s‘mund të të mbërrijë çdokush. Dhe tërë kohën për çdo ditë vinte dhe më përcillte nga afër, dhe me pyeste si mund ta kam punën tënde ... nuk kam guxim një artist aq të madh ta pyes për çmimin e pikturës. Kështu ai më ofroi vizitkartën e vet dhe kerkonte të jemi në kontakt dhe deri në ditën e fundit më percolli me fjalë të mëdha duke shprehur kënaqësinë që ishte pranë një artisti të madh, si më quajti mua. Vërtet kam pasur çaste të shkëlqyera në këtë simpozium! Ky simpozium i tejkaloi kufinjtë e punës sime në prezentim… Vërtet kam qenë shum i lumtur dhe ndihem krenar që së paku po mund të hedh një gur themel në të mirën e kombit tim.Prania kulturës sime po shpërndahet në tërë botën dhe po përqafohet me një respekt te madh. Prandaj, nuk mund ta fsheh kënaqësinë qe u prezentova në ketë simpozium të rëndësishëm në Seguenay, në Canada ! Foto ne hapej e ekspozites se perbashket ne Kanad 2014 Mrapa eshte koleksionisti me gruan e vet, ndërsa ky kanadez, e mban paletën për ta nëshkruar pikturën për hir të respektit.

Simpoziumi ne Estremoz,Portugal 3 korrik 2014

Simpoziumi ne Saguenay, Canada 2014

Simpoziumi Estremoz,Portugal 2014

Foto me nenkryetarin e komunes 2014 Ne prezentuam NL grup ne Estremoz, Portugal Dita e parë e demostrimit ishte një pikturë e përbashkët me artistin shumë të mirë Gustave dhe me një artiste tjetër që quhej Bikkel dhe, po ashu,edhe unë. Kjo pikturë u punua në ambientin e hapur ku kanë qenë shumë publik afër dhe kanë qenë të mahnitut me procesin e zhvillimin dhe përfundimit të piktures. Ne u ndamë vërtet me një sukses të madh. Kështu që kjo pikturë iu dhurua komunës së qytetit nga grupi NL. Piktura iu dhurua komunes se qytetit Estremoz,Portugal 2014 Në këtë simpozium kemi qenë të thirrur që të prezentojmë Hoöandën .Kemi prezentuar tre piktorë nga Holanda dhe dy piktorë e një fotograf nga Portugalia. Po ashtu, kanë prezentuar me ne edhe katër drumer dhe nje poet nga ta. Ka qenë vërtet një prezentim i denjë, ku masa ka qenë e mahnitur me zhvillimin dhe punën që kemi bërë. Po ashtu, organizatorja ka qenë shumë korekte dhe ka treguar kujdes dhe respekt të madh ndaj nesh.Unë i bëra dy piktura ku njëra mbeti në muzeun e atij qyteti ku ishte një muze i madh dhe shumë i bukur, ndërsa tjetrën e mora në shtëpi, me qëllim, po qe se kerojnë punën time në ndonjë muze tjetër të ua dergoj. Ndërsa për pikturën qe mbeti në muze, ata thonë se ne jemi krenarë që mbajmë pikturën tuaj në muzeun tonë. Po ashtu, komuna e qytetit thotë se është krenare që mban një pikturë aq të bukur e të përbashkët nga grupi NL . Piktura është acriyl në pëlhurë, formati: 100 x 120, viti: 2014 Qendron në muzeun e qytetit Estremoz, Portugali

Punen time, pothuaj si në çdo simpozium e kanë dashur te gjitha shtresat, si artistët po ashtu edhe vizitorët. Kanë qenë të befasuar me rezultatin që kam treguar.Si çdo herë, fjalë të mëdha e të kendshme kam marre pothuaj nga çdokush. Unë përseris prapë se vërtet ndihem i lumtur që emri im prezenton kulturën tonë nëpër shumë muze të botës. Ndjej obligim moral e shpirëtrore që ta jap një kontribut për të mirën e kulturës së kombit tim. Pas perfundimit te simpoziumit, morëm thirrje që të ekspozojmë në muzeun e qytetit ku ishte një muze vërtet i shkëlqyshëm. Po ashtu, kërkuan që të dy piktorët të na kenë prapë në simpoziumin tjetër, mua dhe kolegin Gustav. Tani ne jemi në kontakt të përhershëm me ta. Natyrisht se edhe ne jemi shumë mirënjohës për kujdesin dhe respektin e tyre ndaj nesh. Ishte një kënaqësi që prezentva në këtë simpozium, po ashtu një krenari vërtet për vlerën e lartë të punës që krijova në këtë simpozium. Kjo punë që shihet, mbetet në atë muze të madh e të bukur.

Bota Sot 2012

Nga Kosova në atdheun e Rembrandit, e prej aty, në galeritë më me nam të botës

Faruk Tasholli

Intervistë me artistin Shefqet Avdush Emini

Ateletë e Akademisë së Arteve të Universitetit të Prishtinës në ato ndërtesa përdhese që ruanin vjetërsinë e kryeqytetit hapësirave universitare ku po lëshomnte shtat Biblioteka, ngadalë por sigurt po i kultivonin artistët e rinj, sa në fushën e pikturës, të grafikës, të skulpturës, ndërsa në anën tjetër kumbonin zërat basë, tenorë, baritonë e sopranë,përkrah instrumenteve elite muzikore. Nga ato atelie, me blokun e mbushur me piktura e vizatime që mezi e mbërthente nën sqetull, hynte e dilte studenti i pikturës Shefqet Avdush Emini, nga më të mirët në klasën e Profesor Nysret Salihamixhiqit, për t’u bërë shumë vite më vonë, me pikturat e tij, pjesë e galerive dhe muzeve më me renome të metropoleve artistike botërore. I lindur dhe i rritur në Davidovc të rrafshit të Kosovës, pos peizazheve të fushës dhe maleve të Sharrit përballë, Shefqet Avdush Emini, në fëmijëri, nuk do të takohet me pikturën e mjeshtërve të ndryshëm, por në vete do të mbrujë talentin si dhuratë e natyrës. Ai pas gjimnazit në Shtime dhe në Ferizaj, bëhet student i Akademisë së Arteve në Prishtinë, ku pjesën më të madhe të kohës e kalon në atele duke pikturuar dhe duke studiuar veprat e mjeshtërve të mëdhenj. Si student, idol do ta ketë Rembrandtin, ku një ditë, papritur do të jetë pjesë e atdheut të tij. Diku në fillim të viteve tetëdhjetë, derisa po pinim kafe në byfenë e Akademisë me profesor Anton Gllasniqin, aty hyri Shefqeti. Ulu me ne Gjeni, i tha profesori, derisa studenti i tij mezi gjente vend ku ta vendoste bllokun e madh. Fjalët e Antonit i kuptova si kurajo për studentin e tij, ndërsa më vonë, ato sikur ishin një parathënie reale. Pas Akademisë dhe pas punës në Kosovë, ai një ditë do të gjendet në Holandë, i përndjekur nga pushteti serb dhe tash, vazhdon të jetojë dhe të punojë në këtë vend, i rrethuar nga familja e tij dhe nga veprat pikturale që i bëjnë nder atij dhe artit shqiptar. Me artistin Shefqet Avdush Eminin, keto ditë u ndalëm për pak çaste dhe bëmë këtë intervistë për lexuesit shqiptarë.

Kritiku i Artit Gjerman Dr.Helmut Orpel

Dr.Helmut Orpel Nga ekspozita ne Manhaim Gjermani

- Cilat ishin rrethanat që një piktor i ri të realizohej në Kosovë?

-Nuk ka qenë lehtë: në një anë ishte situata e rëndë politike nën okupimin e Serbisë, ndërsa bashkë me të edhe gjendja e rëndë ekonomike dhe ndërprerja e perspektivës për arsimim dhe krijimtari të të gjitha fushave. .Kushtet e punës kanë qenë tejet të vështira. Në ato kushte të rënda të punës edhe atmosfera krijuese ishte depresive, e cila lente pak hapësirë të mendohej e te punohej për të bukurën.

Ekspozita ne Luver,Paris 2010

- A ju shtrëngoi situata politike në Kosovë t'ia mësyni Perëndimit?

- Personalish po, sepse në atë kohë isha i ndjekur prej politikës serbe. Arsyeja e fundit ishte se unë pikturova në një restoran të vogël në Shtime turturat serbe ndaj popullit shqiptar: qizmet e përgjakura të ushtrisë kriminele të asaj kohe.Të nesërmen policia serbe ia mbyllën lokalin pronarit duke i torturuar mysafirët që ishin prezentë dhe ato piktura i prishën njëkohësisht. Në të njëjtën ditë e dhanë në televizion se çka punojnë seperatistët shqiptarë. Fati deshi që mua më takuan dhe m’u ka dashtur të fshihesha për një kohë derisa kam gjetur shteg të dal nga Kosova.M’u dasht ta braktis vendin e punës ku isha duke punuar si mësimdhënës i artit, bashkë me vendlindjen time shumë të çmuar.

Kritiku i Artit Italian Giovanni Cardone

- A e zgjodhe Holandën apo fati të qiti këndej. Si u bë që të vendosesh këtu?

- E kam zgjedhur për hir të idolit tim e mjeshtrit të madh botëror Rembrandtit, me shpersën që të bëhem edhe unë një artist i madh në botë!

- Cilat ishin vështirësitë që u ballafaqove në vendin e ri, në Holandë?

- Fillimi ka qenë shumë i veshtirë, por hap pas hapi, këtu kam gjetur shumëçka të mirë dhe çka është më e rëndësishme, këtu njerëzit e duan artin dhe dinë ta vlerësojnë atë.

Isha i ftuar musafir nderit ne festivalin e Sharm el Sheikh,Egjipt 2011

Isha i ftuar musafir nderit ne festivalin e Sharm el Sheikh,Egjipt 2011

- Si ju priu fati që të afirmoheshi në një hapësirë të vështirë konkurrente në botën perëndimore të artit?

- Këtu puna çmohet dhe vlerësohet. Kuptohet se nga ne të huajt kërkohet të punojmë shumë më shumë se artistët vendas, mirëpo aftësia dhe puna nuk mohohet nuk ka kritere të dyfishta. Mjerisht tek ne në Kosovë ndodh e kunërta: jo vetëm puna, por edhe shumë aspekte të tjera merren parasysh, si pozita në shoqrëi, gjendja materiale etj. Në Holandë je artisti i mirë nëse vërtet e arrin këtë epitet, kurse aspektet tjera nuk luajnë rol të veçantë. Për fat të mirë kjo praktikisht ka ndodhur me mua se përndryshe nuk kisha mbërri ku jam. Shumë herët kam filluar të shes piktura. Kudo që isha në Holandë kisha mjaft porosi, së pari për portrete dhe pastaj për pikturat te tematikave të ndryshme. Në qytetin e parë ku isha në fillim, për kinemanë e qytetit, e kam bërë, një pikturë që qëndron në holin hyrës. Ofertat kanë qenë të shumta, së pari në Holandë e pastaj edhe jashtë saj.

Inter-Art Exhibition in Washington D.C.U-2011

Epozita vetijake ne Atrium ne Den Haag,Holand 2011

International Gallery bienaal festival of portrait,drawings tuzla , Bosnia and Hercigovina 2011

Ekspozita ne Muzeun e Analya,Turqi 2011

- Cilat ishin ekspozitat e tua kolektive dhe personale dhe sa keni tërheq vëmendjen e kritikëve dhe të blerësve të pikturave?

- Numri i ekspozitave të mia është shumë i madh. Kam ekspozuar në shumë vende tëbotës. Nëse duhet veçuar ndonjë, atëherë e veçoj atë në Louvre në Paris, Bienale Cianciano në Itali, Gagrilaldi në Britani të Madhe, museu MAC në Brazil dhe një ekspozitë tjetër që më ka lënë përshtypje të mira, e që ka qenë e papritur, është ajo në Catroceni Museum në Bukuresht. Në pallatin e bukur të ish presidentit Çaushesku. Pos ekspozitave tradicionale, kam marrë pjesë në sympoziume, festivale dhe workshop-e të vendeve të ndryshme.

Acryl ne pelhur 60x80 - 2012

Piktur vaj ne pelhur 54x54 - 2009

- Si u bë që t'i thyeni kufijtë , madje të bëheni një piktor i njohur interkontinental?

- Mbas një numri të respektuar të ekspozitave në Holandë, fillova të marr thirrje nga vende të tjera të Evropës. Po jo vetëm thirrje. Madje, më kujtohet dhe ishte nje befasi, kur më mbërrini një letër që dikush nga Franca kërkonte autogramin tim ta ruajë në koleksionin e muzeut të saj. Pastaj ka pasur këso lloj kerkesash edhe më vonë, por kjo e para më ka lënë përshtypje dhe më ka kurajuar për punë.

Me koleget nga simposiumi Sharm El Shik Egjipt 2010

- Në cilat vende më shumë jeni bërë i njohur në qarqet artistike?

- Jam munduar që jo vetëm nga një herë të ekspozoj në një vend, por te jem artist i përhershëm. Më duket se kur ekspozoj vetëm një herë, ai moment është fare kalimtar. Kështuqë unë vazhdoj të jem në kontakt me botën e artit të atij vendi.

 

Ketu kam lind dhe ketu do te vdes

Vaj ne pelhur 40x50

- Sa komunikoni me botën artistike shqiptare?

- Shumë pak, megjithatë, i kam disa kolegë të nderuar shqiptarë me të cilët komunikoj.

- Sa keni mundësi ta përcillni pikturën që sot krijohet në hapësirat shqptare, por edhe të piktorëve shqiptarë që janë të shpërndarë nëpër botë. Cila është perspektiva e kësaj pikture.

- Mendoj se gjenerate e re e artisëtve të Kosovës ka mundësi të zhvillohet në fushën e artit. Jashtë Kosovës është një numër i vogël i artistëve që artin e kanë primar. Kuptohet që një artist duhet të jetë i angazhuar vetëm me art nëse mendon të mbërrijë rezultin e duhur. Kuptohet se në këso nivele të artistëve është një numër i vogël.

- Cilat ekspozita kanë ndikuar që suksesi të shënohet bindshëm.

- Çdo ekspozitë ka ndikuar pozitivisht dhe ka zgjuar intersim të madh dhe ka kontribuar në përgjithësi. Galeritë jo vetëm që ma kanë afruar një ekspozitë, por edhe anëtarësinë e përhershme, të jem arsisti i regullt. Në Holandë jam anëtar i artistëve në nivelin shtretror, jashtë Holandës jam anëtar i regullt i galerive dhe muzeve në shumë vende si për shembull: Danimarkë, Turqi, Brazil, Rumuni, Bullgari, Egjipt, etj.

Ekspozite vetiak ne Amsterdam 2011

- A keni në plan hapjen e ndonjë ekspozitë në Kosovë?

- Planet i bëj simbas thirrjeve. Në cilin vend marr thirrje aty ekspozoj. Në Kosovë nuk kam qenë i thirrur asnjëherë.

- Cilin lloj të pikturës kultivoni, cilën teknikë e aplikoni më së shumti?

- Shprehjen figurative abstrakt expresionizëm, kurse e perdor teknikën vaj në pëlhurë dhe acryl në pëlhurë.

Vizatim 2011

- A e preferoni ende vizatimin?

- Po, e perdor dhe është mjaft i sukseshëshm. Në vitin e kaluar kam marrë ftesë ku dhe kam ekspozuar në Rumuni, Bullgari, në biennale të vizatimit Tuzla dhe në dhjetor në Washington. Kurse në Kosovë kam qenë i refuzuar në Bienale të vizatimit më 2008. Menjëherë pas refuzimit nga Kosova kam marrë ftesë në biennale Cianciano në Itali, ku puna ime ka zgjuar interesim te madh. Prej 260 artistëve sa kemi marrë pjesë, nga ky nienal jemi zgjedhur n 30 prej tyre të expozojmë në Londër në galerinë e mirënjohur Gagrialdi. Më 2010 kam marrë thirrje për të ekspozuar në Louvre në Paris, dhe kam pasur jashtëzakonisht kritika pozitive rreth punës sime si dhe një komision me propozoi që prej ekspozitës së Parisit të marr pjesë me një ekspozitë shumë të madhe në World trade centrum në Bejin, Kinë.

- Unë ende e ruaj një portret timin që ma keni bërë më 11 mars të vitit 1981, me laps. A e punoni ende portretin?

- Po më kujtohet ai portret dhe më vjen shumë mirë që e ruani me kujdes shoku im, Faruk. Portretet i punoj ende por me një shprehje tjetër, më lirike dhe më bashkëkohore.

Ekspozi ne Geshaview Bulgari 2011

Ekspozita Art for heart,Hannover,Germani 2011.

Ekspozita kolektive Tetov,Maqedoni 2010

Mannheim,Galeri Bohner,Gjermani 2010

Torbny Galeri,Danimark 2010

Ekspozite ne Museum Nacional Cotroceni Bucharest,Romani 2009

Ekspozta kolektive ne Vien,Astri ne galerin JMA 2009

Ekspozita vetiake ne Galerin Sirgvison Danimark 2008

Marziart Hamburg, Gjermani grup galleri 2005

- Në shtypin e kohës si student, keni botuar mjaft vizatime dhe piktura. Sot a i botoni punimet tuaja?

- Po, i botoj dhe një numër të publikimeve përpiqem t’i ruaj në arkivin tim. Fatbardhësisht që mediat elektronike na mundesojnë të publikojmë dhe t’i ruajmë më lehtë se mediat tradicionale. Publikime dhe kritika të ndryshme kam jo vetëm nga Holanda por edhe nga vende të ndryshme të botës. Kritika apo publikimi i fundit ka qenë në dhjetor të vitit të kaluar nga një kritike dhe historiante profesionale nga Holanda lidhur me dy ekspozita vetjake të fundit në Amsterdam dhe Den Haag. Për çudi që suksesi im nuk i tërheq mediat shqiptare dhe mbsein næn hijen e injorancës. As ekspozita në Luvër , Kinë dhe Washington nuk u la përshtypje gazetarëve të Kosovës, kur dihet që keto jan muzetë më të mëdha të botës. Gazetarët kosovarë janë më shumë të angazhuar me fillestarë që depërtojnë në ndonjë vende të Europës.

Ne Danimark 2008

- Si jeton në Holandë. Si jeton familja e juaj. Ku janë të angazhuar fëmijët?

- Në Holandë jetoj qe dy decenie. Jetoj me gruan dhe katë femijët e mi në qytetin Arnhem. Gruja punon ne Universiteitn Radboud në Nijmegen si këshilltare e ambientit. I kam 3 vajza e një djalë, të gjithë studiojnë, dy vajzat juridikun , djali ICT kusrse vajza më e vogël është në shkollën e mesme. Unë, si dihet, merrem me krijimtari aristike, jap master klasë në një akademi private dhe jap workshops. Po nga ana tjetër udhëtoj shumë, si përmendë më parë në symposiume, workshop-e dhe seminare.

Simpoi ne Sharm El Sheikh 2010

- Cka ju pret në të ardhmen. A mund t'ju përgjigjeni me punë kërkesave krijuese që ju shfaqen si artist?

- Ne vitet te fundit nuk mund t’u përgjigjem kërkesave që më ofrohen. Por e bëj seleksionimin simbas kushteve që ofrojnë vendet ku ekspozohet. Do të vazhdoj të punoj deri sa të jam në gjendje të regullt shëndetësore. Më tërheqin vende më të panjohura që ende nuk i kam vizituar. Më në fund jam shumë i lumtur që m’u dha mundësia të lë një testament të kulturës shqiptare në hisotrinë e artit botëror, që brezat e ardhshëm të kenë çka të mësojnë dhe ta ndjejnë krenarinë që i takojmë një kombi që i ka dhënë diçka kulturës botërore.

Simpoziumi ne Tepecik, Turqi 2010

 

 

Review from Patimat Guseynova Sharuhanova artist, 

Dagestan 21-3-2015

This review is translate with google

Is not the creator who is able to give life ....

Acrylic painting on cnvas

Size: 116 x 200

Year: 2013

Acrylic painting on cnvas

Size: 116 x 200

Year: 2013

Strolling through the expanses of the Internet, I came across a magnificent Dutch expressionist Shefqet Avdush Emini. Later, I was fortunate to get to know him and work for international ART-symposia.

 Expression in color, line, and at the same time, a sense of proportion and harmony - it works like live his own life. They are not designed to ensure that like it or bribe, they are not cloying and not decorative, not cold and dead. It stops swaying life and fascinates the viewer. Bright, contrast, at first glance filled holiday, they both carry the drama.

Amazingly thin ratio of proportions, colors, tones indicate the presence of basic academic knowledge, which release the artist from the fear of doing something wrong. And it gives the artist the right to be fluent in line, that first catches the eye in its schedule.

 This professional immediacy just felt in every movement of the hand, or rather, in each span baggy fleyts through which it enters into an implicit contract with the painting, in a hot working process and forget about the outside world. This is the time of the soul's ascent of the mind, breaking down the barriers of fear giving birth to the best results.

Looking at how the Shefqet Avdush Emini, it may seem that he just casually sprays paint on canvas, but then where do these whimsical abstract and, at the same time, it is figurative landscapes, which are read hot summer field cool water bays or just the state of nature, and subtle sensual images of women with bottomless deep eyes, radiating the whole fate. He portrays them as if he had lived a life with them. Women who portrays  Shefqet  Avdush Emini, always seductive and romantic.

Shefqet - King color palette it is independent from the experience of others, he is dictating its terms, taming the colors with each other, for example, he uses the royal blue on the cheek covered with a thin veil of pink blush, making face to glow from within and thus throwing a challenge to all academic canons . Complex tone, turning into an open net color. Heavy rough texture, flowing silk in soft covering, the former once, rough canvas soft gloss, etc. - So he breaks all the rules of representation, it is, it is free and it is his main horse!

 His work is not so much intriguing topics as pulsating rhythms, a lot of energy, arousing an emotional response from the viewer. And because it stops people passing by, gathering crowd near him, organizing thereby unscheduled performance. Regardless of the format, the quality of the material of the outer atmosphere, it comes out the winner of this game, creating a new life on the canvas, missed through the filter of his own soul.

This artist can talk endlessly, but better than any words say it works. They can be seen on almost all the photographs of contemporary international accounting ART symposia. He conducts master classes in different countries, and artists from all over the world come to him to catch his life-affirming, bright and light-filled art. Generously sharing ability, he is not afraid of competition, leaving nothing for the soul as well as confidence in themselves and in their abilities, who gave him to his mother's milk.

http://www.shefqet.com/

http://kunstwereldwijdnetwerk.nl/.../shefqet-avdush-emini-bio...

http://shefqetavdushemini.123website.nl/

http://shefqetemini.beep.com/cv.htm

Patimat  Guseynova Sharuhanova artist. Russia, Dagestan.

Acrylic painting on cnvas

Drawing

Не тот ли творец, кто способен вдохнуть жизнь ….

Прогуливаясь по интернет просторам, я наткнулась на великолепного голландского экспрессиониста Shefqet Avdush Emini.  Позже, мне посчастливилось познакомиться с ним и работать на интернациональных ART-симпозиумах.

 Экспрессия в цвете, в линии и, в тоже время, чувство меры и гармонии – его работы будто живут своею собственной жизнью. Они не рассчитаны на то, чтобы нравится или подкупать, они не приторны и не декоративны, не холодны и не мертвы. Именно колыхание жизни останавливает и завораживает зрителя. Яркие, контрастные, на первый взгляд наполненные праздником, они одновременно несут в себе драму.

  Удивительно тонкие соотношения пропорций, цветов, тонов говорят о наличии фундаментальных академических знаний, которые высвобождают художника от боязни сделать что-то неправильно. И это дает право художнику владеть свободно линией, что первым бросается в глаза в его графике.

 Эта профессиональная непосредственность так же чувствуется в каждом движении кисти, а точнее, в каждом размахе широченного флейца, через который он входит в негласный договор с живописью, в жарком рабочем процессе, забывая о внешнем мире. Таков момент восхождения души над разумом, ломая преграды страха рождающий лучшие плоды.

Глядя  на то как работает Shefqet Avdush Emini, может показаться, что он просто разбрызгивает небрежно краску по холстам, но откуда тогда берутся эти причудливые абстрактные и, в тоже время, вполне фигуративные пейзажи, на которых считываются жаркие летние поля, прохладные водные заливы или просто состояния природы, и тонкие чувственные образы женщин с бездонно-глубокими глазами, излучающими целые судьбы. Он изображает их так, как будто бы прожил жизнь вместе с ними. Женщины, которых изображает Shefqet Avdush Emini, всегда обольстительны и романтичны.

Shefqet - король цвета, его палитра независима от чужого опыта, он диктует свои условия, усмиряя цвета между собой, так, например, он использует кобальтовый синий на щеке  покрытой пеленой тонкого розового румянца, заставляя светиться лицо изнутри и тем самым  кидая вызов всем академическим канонам. Сложные тона, переходящие в чистый открытый цвет. Тяжелые грубые фактуры, перетекающие в шелковую нежность, покрывая, бывший когда-то, шероховатый холст мягким глянцем и т.д. - таким образом, он ломает все представления о правилах, он вне, он свободен и это его главный конь!

ü  Его работы интригуют не столько тематикой, сколько пульсирующими ритмами, огромным зарядом энергии, возбуждающим эмоциональный отклик у зрителя. И потому, он останавливает проходящих мимо людей, собирая толпы возле себя, организуя тем самым внеплановый перформанс. Независимо от формата, качества материала, внешней атмосферы, он выходит из этой игры победителем, создавая новую жизнь на холсте, пропущенную сквозь фильтры своей собственной души.

Об этом художнике можно говорить бесконечно, но лучше любого слова скажут его произведения. Их можно увидеть почти на всех отчетных фотографиях современных интернациональных АRT симпозиумов. Он проводит мастер-классы в разных странах, и художники со всего мира приезжают к нему, чтобы заразится его жизнеутверждающим, ярким и наполненным светом искусством. Щедро делясь умением, он не боится конкуренции, не оставляя ничего за душой, так как уверен в себе и в своих способностях, которые передались ему с молоком матери.  

http://www.shefqet.com/

http://kunstwereldwijdnetwerk.nl/…/shefqet-avdush-emini-bio…
http://shefqetavdushemini.123website.nl/
http://shefqetemini.beep.com/cv.htm

Обзор от Патимат Гусейнова Sharuhanova художника. Россия, Дагестан 21-3-2015

Website: http://patimat-guseynova-sarukhanova.webnode.nl/

                  http://maicho72.wix.com/patimat#!review-2015/c1cf5

International Art Symposium in Urfa

Weergaven: 15

HNKF heeft nu een besloten groep op Linkedin. Meld je aan!

© 2024   Gemaakt door hnkf.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden